2005-11-14

Kan jag säga upp mig och ändå få A-kassa om jag mår dåligt på jobbet?

Ja, det kan Du!

Normalt får man inte A-kassa för de 45 första dagarana om man säger upp sig själv så man tappar 40 dagars ersättning om man säger upp sig själv.

Att få arbetsgivaren att säga upp en är inte heller lätt då arbetsgivaren styrs av lagarna på arbetsmarknaden.

Dock kan man slippa de extra 40 dagaranas karanstid om man säger upp sig själv och om man kan visa att man inte kan fortsätta arbetet pga av sjukdom som är relaterat till arbetet.

För att A-kassan skall gå med på detta vill de ha intyg från läkare som just beskriver hur jobbet påverkar arbetssituationen.

Det som A-kassan går på är nuvarande arbetsförmåga och det hur det aktuella arbetet påverkar hälsotillståndet.

Det är sålunda helt möjligt att säga upp sig själv med full ersättning från A-kassan om arbetsförhållandena påverkar hälsan - men det är viktigt att har ett bra läkarintyg som just beskriver detta.

Viktigt är att läkaren får veta vad intyget skall användas till och vilka krav som A-kassan har på intyget.

Skillnaden mellan 45 och 5 dagars karenstid är om man har full A-kasseersättning efter skatt 20.000 så det betalar sig snabbt att stämma av hälsan med en läkare innnan man säger upp sig.

1 Comments:

Anonymous Анонім said...

Jag gick till en läkare idag för att få intyg och han sa att det i princip var omöjligt nuförtiden att få ett sådant intyg som akassan acceptererar. Först måste en hälsoutredning göras på arbetsplatsen där man erbjuds ändrade förhållanden och sen om det inte hjälper kan man få ett intyg.

10/3/10 17:10  

Дописати коментар

<< Home